Intresserad av att bli vår fodervärd

till en Sibirisk katt?

 

Läs igenom texten och om ni är seriöst intresserade är ni varmt välkomna att höra av er. OBS! Vi söker fodervärdar inom max 10-15 mil (helst närmare) från Bergeforsen.

 

 Vi följer SVERAKS fodervärdsavtal.

 

Fodervärdskap kan enkelt beskrivas av att det är betalsättet för katten som styr om det blir ett kontantköp där man betalar vid avhämtning eller genom fodervärdsavtal. Väljer du att betala katten genom ett fodervärdsavtal, har du och uppfödaren ett skriftlig avtal om vad du kan förvänta dig från uppfödaren och vad uppfödaren kan förvänta sig från dig undertiden avtalet gäller och det är uppfödaren som äger katten under avtalstiden. Pga. av Sveraks fodervärdsavtal, tillämpar vi inte längre halvfoder.

 

En foderkatt är alltså ingen gratiskatt utan ni betalar den genom att hålla katten fertil och följa avtalet. Det krävs med andra ord arbete, tid och engagemang även om jag inte kräver utställningsintresse så är det roligt om det finns men inget krav. Katten ägs under avtalsperioden av uppfödaren, och om inte avtalet följs äger uppfödaren rätten att hämta tillbaka katten. Vilket självklart inte är önskvärt från uppfödaren eller er sida. Om fodervärden pga. av allergi inte kan uppfylla avtalet finns det två alternativ vilket som tillämpas beror på linjerna på katten. *Alt. 1 fodervärden köper ut katten som sällskapskatt och katten kastreras.
Alt. 2 uppfödaren tar tillbaka katten för kull/alt för omplacering.

 

Våra fodervärdar är viktiga för oss, de ger oss chansen att jobba vidare med linjer, utvärdera vårt arbete och jobba långsiktigt för den Sibiriska katten. I gengäld får du som fodervärd, en katt av hög standard som är noga utvärderad och lovande för avel men även för utställning, du får inblick i avelns fram- och baksida, utan att stå för kostnaderna Jag finns som stöd både i stora och små frågor, för honkatt finns jag såklart hos er under förlossningen. Det blir en nära samarbete så det är viktigt med personkemin :)

 

Det är mycket viktigt att man tänker igenom beslutet om att bli fodervärd som när man väljer att köpa sin katt. Det är en familjemedlem för kommande +15 år, oavsett hur man väljer att betala för sin katt.

 

Hane:

* Innebär ofta ett tidsmässigt kortare avtal (olika beroende på linjerna).

*Tid att hålla katten fertil brukar handla om ca 6-8 månader åt gången (men honor löper inte alltid på beställning). Vissa avtal kan omfatta en period av "kemisk" kastrering och ytterligare en fertilitetsperiod.
*Hankatten blir fertil kring 7-10 månaders ålder (ibland tidigare och ibland senare). Sibirisk hankatter börjar användas i avel vid 10-12 månaders ålder. Det betyder att man måste kunna husera en högljudd, urinmarkerande, stressad kille under några månader som bara vill ut och träffa tjejer ;) Det kan innebära skador/slitage i hemmet.
* Innan parning ska hanen få erforderliga tester hos veterinär, dessa innebär bland annat blodprovtagning och ultraljudsundersökning av hjärtat. Om ni bor nära oss, följer jag med. Men det är såklart viktigt att ni i egenskap av kattens matte eller husse följer med katten som trygghet.

* Det bästa brukar vara bäst att hankatten får träffa honorna i sitt revir, parningarna sker då ett lättstädad och begränsat utrymme. 

* Efter avslutad avel, kastreras hankatten och ägandeskapet övergår till fodervärden.
 

Hona:

*En honkatt blir ofta ett lite längre åtagande på ca 2-3 år men det beror även på kattens stamtavla, typ och linjer samt hur hon är som fertil. 
*Honkatten bör vara kring 1-1,5 år vid parning, men kan börja löpa i värsta fall redan vid 4 månaders ålder. Även om det är vanligare att hon kommer igång kring 6-10 månader. 
* Honkatten kommer att jama högt under 5-8 dagars löp, bli rymningsbenägen och kan urinmarkera både på kläder, golv eller möbler. 
*Med en hona innebär det såklart även att man ansvarar för kattmamman och kattungarnas skötsel och socialisering under 13 veckor. När vi har kattungar här hemma brukar inte mycket bli gjort under dessa veckor ;) Kullar innebär slitage på hemmet.

*Kattungarna föds i mitt stamnamn vilket betyder att jag är ytterst ansvarig för kullen, därför måste jag kunna besöka kullen regelbundet och följa deras utveckling. Och måste även bli informerad om hur kattmamma och kattungar mår, regelbundet under uppväxten. Men fodervärden är ansvarig för att kattungarna socialiseras korrekt under uppväxten (med tips och stöd från mig) samt att man tar emot kattungeintressenter som väldigt trevligt men tidskrävande och hör till kattungetiden.

 

Tid:

Att vara fodervärd till en hona med kull, innebär minst 2-3 timmars jobb varje dag i 13-14 veckor det inkluderar hantering och socialisering av kattungarna. När kattungarna vuxit på sig lite börjar man även t ex. kloklippning, kamning, duschning. Även en kull där allt flyter på som det ska, är uppväxttiden mycket tidskrävande.

 

När kattungarna är stora nog att ta emot besök (beror även på mammakatten) så behöver intressenter ha möjlighet att komma och hälsa på oftast ett par gånger var. Jag som uppfödare kommer också för att lära känna intressenterna, svara på frågor och välja ut passande hem för varje kattunge.

 

 

 

 

 

© Copyright Marie Holmberg, SE*Sessan´s 2010-2020

Det är enligt svensk lag (1960:729) förbjudet att kopiera innehåll så som texter och bilder utan upphovsmannens tillstånd.

 

 

 

 

Vem passar att bli fodervärd?

 

* Du som älskar katter, men har inte rätt intresse för avel eller framtida avelsarbete men vill ändå bidra till en frisk avelsbas för vår ras. Har utställningsintresse och får genom sitt fodervärdskap chans att få en katt av hög kvalité.

* Har inga andra fertila katter i hemmet (hane) helst enbart kastrater även för honkatter då fertilitet ofta ställer till dominansproblem.

* God samarbetsvilja och engagemang, med insikt att en foderkatt inte är en gratiskatt utan att man betalar genom sitt fodervärdskap.

* Du som önskar ha kattungar hemma men kanske inte  ekonomiska förutsättningarna för att bedriva seriös avel.

* Du som gärna vill ha kattungar hemma men har inte rätt kunskap och tid att sätta dig in i avelsarbetet med många timmar av att studera stamtavlor och linjer.

* Och du som kanske har intresse att bli uppfödare, men vill börja i rätt ordning och lära dig grunderna med stöd av en erfaren uppfödare. Det finns i nuläget tyvärr alltför många som köper en hona och tar en kull kattungar, utan kunskapen för avel, stamtavlor, tester, sjukdomar. Och vi kommer att få problem i rasen pga. av avel som sker utan rätt kunskap! Som uppfödare har man ett dolda-fel-ansvar i 3 år och man måste även tänka på det ansvar vi har för kommande generationer är det bra att skynda långsamt.

Innan man planerar att börja med avel bör man vara införstådd med kostnaderna, en normalstor kull kostar ganska precis lika mycket som du får in genom att sälja hela kullen. Det är alltså ingen hobby du tjänar pengar på!! I värsta fall händer det något under vägen där en kattunge eller mammakatt behöver veterinärvård stiger kostnaden lavinartat och istället för att i bästa fall gå plus/minus noll hamnar du rejält på minus. Även med avelsförsäkring är det långt ifrån säkert att ditt försäkringsbolag ersätter ett kejsarsnitt även om det är på rekommendation av veterinär. Som fodervärd står uppfödaren för kostnaderna som hör till avel och du får chansen att prova på vad avel innebär. De katter som blir foderkatter har bra kvalitet och du får även support från uppfödaren på dina utställningar.

 

Kostnader:

Fodervärden:
Beroende på avtalet om det gäller hel/halvfoder så betalar fodervärden inget eller del av katten vid överlåtelsen av katten. Detta finns det många varianter på och det kan se olika ut för olika uppfödare och olika raser.

Fodervärden betalar alla kostnader som tillkommer av att ha en katt precis som du skulle ha gjort om du köpt katten och för att klara dess vardag så som: toalådor, klösträd, kvalitétsfoder (blöt/torrfoder), kattsand, koppel/sele, leksaker och andra tillbehör. 
* Vaccinationer
* Ev. utställningskostnader, ibland önskar jag att katten ställs till en viss titel, t ex. Champion och då står jag för anmälningsavgiften.

* Ledighet inför förlossning och vid ev. komplikationer med kullen eller mammakatt.
* Markerade katter, saker som blir förstörda t ex. i hemmet. Viktigt att tänka på är att både honor och hanar kan urinmarkera när de är fertila.


Det är också fodervärdens ansvar att bekosta skador eller olyckor som inte är kopplade till aveln. Även skador som en katt kan tillföra hemmet genom sitt naturliga beteende (klösa på en möbel/vägg eller dylikt). Slitage av hemmet som uppstår av kull står också fodervärden, blir annars ohållbart då fodervärden ansvarar att förvara ömtåliga saker utom räckhåll för kattungarn. Om kattungarna förstör något väldigt dyrt. Det är alltså viktigt att man tänker igenom att man kan husera katt/kullen under denna period så att man minimerar skada i hemmet.

 

Uppfödaren:
Förutom min tid bekostar jag även kattens liv- och veterinärförsäkring samt alla kostnader som tillkommer som orsak av avel och ev. utställning till viss titel om jag vill ställa katten.

För uppfödaren, innebär kostnaden alltid högre för en katt hos fodervärd:

* Inköp av avelskatt (högre pris än sällskapskatter)
* eller ej intäkt för försäljning samt även kostnader för kattungen under uppväxten såsom vaccinationer/ID-märkningar, avmaskning/kolla-masken, mat/sand osv).

* Liv/avelsförsäkring.
* Hälsotester så som FiV/FeLV, HCM-tester (fram till 8 års ålder), blodgruppering, DNA-tester ev. även PKD samt PK-test.

* Extra tillbehör som honkatten behöver för kattungarna som vi redan har i hemmet men måste införskaffas extra till foderkatten t ex. bolåda. Men även torrfoder/blötmat, kattsand och till viss utsträckning leksaker.

* Ev. transporter inför parning (beroende på vart katten bor i jämförelse med uppfödaren) och transporter till och från foderkatten under dess uppväxt och kullarnas uppväxt.
OBS! Om fodervärden bor längre bort än 10 mil måste vi hjälpas åt med transporter inför parningar/hälsotester mm.

* Extra resor till veterinär (med hemmakatterna kanske man passar på att vaccinera och göra andra ärenden samtidigt).

 

 

Varma hälsningar

Marie SE*Sessan´s & resten av familjen