Att leva med allergi & Sibirisk katt

 

Ska man välja kattunge eller vuxen katt? Varför tål många allergiker Sibirisk katt bättre än andra raser? Finns det något att tänka på när katten väl flyttar in? Behöver katten duschas? Behöver jag ha katt-fritt i sovrummet? Här försöker jag ta upp de saker jag själv tänkte på när vi "blev" med Sibirisk katt, samt frågor jag fått av köpare.

 

Fel d1

Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1) är ett protein som hittas i saliv, tårar och talgkörtlar som sedan utsöndras genom huden. Den huvudsakliga spridningen av proteinet blir när katten tvättar sig och proteinet fastnar i pälsen som sedan sprids i hemmet på så sätt. Man är alltså inte allergisk mot pälsen. Kattallergenet är mycket klibbigt, och fäster sig på alla ytor i hemmet och byggs på med tiden.

 

Ingen Sibirisk katt är helt utan ämnet Fel d1 (läs mer under kategorin "allergi"). Men många individer har lägre halter eller har betydligt lägre halter än andra katter oavsett ras har. Därför kan man känna av lite allergi utan att behöver betyda att katten måste flytta från er.

 

Är ni allergisk mot Fel d2 (ca 20% av allergiker beräknas vara det) eller allergisk mot Fel d3, d4 så kommer ni alltså tyvärr ändå att reagera på Sibirisk katt.

 

Allergi

Vad är det då som gör att många allergiker kan leva med Sibirisk katt? Väldigt förenklat kan man säga att alla katter har olika proteiner i saliven, (men det förkommer även i mjäll, talg och urin). Bland annat då ett som heter Fel d1 (Feline domesticus allergen number 1) och det är den allra vanligaste orsaken till att allergiker reagerar på katter. Katten tvättar sig och då hamnar proteinet i pälsen som sen fastnar på kläder, möbler, matt osv. Då många (men inte alla!) individer av Sibirisk katt har lägre eller mycket lägre halter av Fel d1 har man upptäckt att många allergiker faktiskt kan klara av att bo tillsammans med Sibirisk katt.

 

Man räknar med att ca 50% av alla Sibiriska katter har lägre halter av Fel d1 än andra kattindivider, av dessa 50% har ca 15% mycket låga halter. Detta visar hur viktigt det är att testa sin allergi i testhem innan man köper sin katt. Och även att det är av yttersta vikt att man testar hos den uppfödaren man tänker köpa sin kattunge ifrån. Och det går inte att understryka tillräckligt tydligt att det är felaktigt att tro att klarar man en Sibirisk katt klarar man alla! Det går alltså inte att säga att alla Sibiriska katter är allergivänligare.

 

 

Kattungar: 

Kattungar upp till ca 6 månaders ålder har högre halter allergener genom att dia sin mamma. Det är ämnet i mjölken som är "boven i dramat". Det minskar med tiden och vid ca 6 månaders ålder har det oftast försvunnit ut ur kattungens kropp.

 

Ni kommer från att kattungen flyttat in bli utsatt för ämnet konstant som ni är allergisk mot men dock i mycket lägre halt än ni får av andra katter/djur. Det är vanligt att allergiker med Sibirisk katt vittnar om att de med åren sensibiliseras och faktiskt kan tåla andra djur något bättre än tidigare. Det stödjer teorin om att de flesta Sibiriska katter faktiskt utsöndrar allergener men i lägre halt än andra pälsdjur.

 

Vuxen katt - fertila katter 

Kattungar och fertila vuxna katter är mest allergiframkallande. Fertila hanar kan vara något sämre ur allergisynpunkt än fertila honor, men dräktiga honor/honor med kattungar och hanar är mest allergena. Det bästa är att kastrera katten för att undvika problem när den blir fertil samt håller allergenhalterna så låga som möjligt. Många allergiker kastrerar sin katt från 6 månader och uppåt. Att kastrera senast när fertilitetstecknen börjar visa sig är dock att rekommendera för allergiker.

 

En kastrerad katt är dessutom mer intresserad av sin familj istället för att söka partner, man undviker risken för urinmarkering, rop på nätterna och att honkatten får cancer i livmodern senare i livet.

 

Avla på sin katt?

Som uppfödare har jag fått en betydande ökning på antalet förfrågningar av avelskatter senaste åren. Många vill köpa en "sällskapskatt men ta en kull eller kanske två. Du blir en uppfödare genom första kullen kattungar du föder upp. Och din katt blir en avelskatt oavsett om du tar en kull eller tre. En katt använd i avel och måste fortsätta genomgå regelbundna HCM-tester resten av sitt liv oavsett hur många avkommor den har efter sig. Läs mer här: avla på Sibirisk katt.

 

Ur allergisynpunkt kan det vara ett förödande beslut. Alla fertila djur har högre allergenhalter än kastrater. Och på en hona som är parad utsöndrar mer allergener redan från att hon blivit dräktig. Vidare genom hela dräktigheten och under kattungarnas uppväxt. Det betyder att personerna med allergi måste klara ett minimum av 5 månader med mycket högre allergener i hemmet än den annars är van vid. Eftersom allergenet är "klibbigt" och fastnar på alla ytor så kommer det troligen att ta ytterligare lite längre tid innan nivåerna är tillbaka till innan parning igen.

 

Testhem:

Dessutom är allergi individuellt och det är mycket viktigt att poängtera att tyvärr inte alla klarar av Sibirisk katt heller. Det finns inga garantier, utan för att veta hur just din allergi reagerar måste man testa i testhem. Något man också ska tänka på att är att mängden av FEL-D1 varierar hos olika individer av Sibirier så även om det inte fungerar när du testar första gången kan man testa hos andra individer av Sibirisk katt. Det finns testhem för Sibirisk katt i hela landet.

 

 

Hur vet jag vilken katt eller från vilken kull jag ska köpa katt?

Många uppfödare av Sibirisk katt är allergiker. Trots det är allergi väldigt individuellt och även om du testar många ggr. finns egentligen ingen garanti för att det kommer att fungera. Men för de allra flesta som testat och inte fått reaktioner FUNGERAR DET för!! Så mitt råd är att prova allergi många gånger, gärna hos flera olika individer.

 

Sen måste man ha en back-up, vart tar katten vägen OM det nu hemska tanke inte fungerar! Jag vill att alla köpare har en back-up någonstans där katten kan få bo om iaf tillfälligt tills jag i samråd med ägaren hjälper till att leta ett nytt bra hem.

 

Uppfödaren kan inte ta tillbaka en kattunge som flyttat då mammakatt och resten av katterna i huset snabbt glömmer den som flyttat. Och man i värsta fall kan få osämja i hemmet till följd av att en kattunge kommer tillbaka (om än tillfälligt!).

 

 

 

 

© Copyright Marie Holmberg, SE*Sessan´s 2010-2017

Det är enligt svensk lag (1960:729) förbjudet att kopiera innehåll så som texter och bilder utan upphovsmannens tillstånd.

 

 

 

 

 

 

 

Kamma och borsta katten:

Den Sibiriska katten är en semilånghårig ras. Den kommer att behöva kammas regelbundet om inte för att undvika att ditt hem blir fullt med katthår, när den fäller 1-2 ggr om året kan man borsta oftare annars räcker det för de flesta sibbar att borsta igenom deras päls 1 gång i veckan.

 

Men ju mer ni tränat kamning och borstning innan desto bättre kommer det såklart att gå när katten behöver hjälp. Dels får katten i sig för mycket hår som kan orsaka stopp i tarmarna i värsta fall. Och ni kan få problem när katten fäller då det kommer att bli mer päls som sprids i hemmet och därigenom också ökar allergirisken något. Mitt tips är att träna korta stunder från att ni fått hem er katt. Ha gärna en kam i tv-rummet så kan ni öva lite varje kväll när ni myser i soffan.

 

 

Duscha katten:

Oavsett om ni valt att köpa en kattunge eller vuxen katt, så rekommenderar jag alla att duscha sin katt regelbundet.

 

Första tiden så tycker jag att man duscha katten en gång i veckan. Det vill säga bara skölja igenom pälsen med vatten. Var tredje till var fjärde vecka kan ni använda lite utspätt schampo (men det är inte nödvändigt). Man späder ut schampoot för att det blir enklare att skölja ur sedan. Tänk på att katter har högre kroppstemperatur än vi har, så använd inte för kallt vatten! Vi badtränar alla kattungar innan flytt, men det gör inte alla uppfödare. Oavsett så bör man ha i åtanke att katten kan bli rädd första gångerna när den badar i en ny miljö oavsett träning före.

 

 

Jag rekommenderar att man första gångerna använder en sele på katten. Detta för att undvika ev. blodvite ;) en blöt katt är svår att hålla i och i värsta fall kan katten få panik.

 

För att göra detta till en fungerande och stressfri rutin hos er som går fort och lätt är det viktigt att du är lugn! Är ägaren lugn blir katten lugn! Selen hjälper dig att kontrollera en blöt katt som troligen kommer att tycka att första baden är lite otäcka. Är katten lugn så kan ni skippa selen efter några gånger. :) Om ni helt symptomfria från allergi så kanske det räcker att duscha en gång i månaden. Det finns specialhanddukar som torkar katten mycket snabbare än traditionella handdukar. Ytterligare en fördel med att duscha katten regelbundet är lös päls hamnar på golvet i dushen och inte i kattens mage. Blir det mycket päls som lossnar kan en sån här "hårfälla" vara en bra investering till duschen.

 

Hemmet:

Finns det något mer att göra innan katten flytter in då? Absolut, här är några tips på saker för att minska kattallergener i hemmet i alla fall första tiden:

 

Mattor, filter och onödiga textilier:

Rensa bort mattor och andra textilier. En matta kan innehålla upp till 1000 ggr högre allergenhalter än ett golv som våttorkas regelbundet.

 

Plocka även bort t ex. prydnadskuddar, filtar och andra textilier som inte behövs. Självklart behöver ni inte leva utan dessa saker resten av kattens liv ;) Men att göra det i början kan underlätta första tiden i hemmet. Dock kan filtar bara bra att placera ut på kattens favoritsovställen, då kan ni byta ut filtar regelbundet och inte få så mycket allergener i soffan.

 

Städa:

Dammtorka regelbundet, dammsug (men låt gärna någon annan än allergikern själv dammsuga), använd en dammsugare med HEPA-filter och våttorka ofta! En torrmopp kan vara en bra investering som gör det lätt att torka av golven ofta. Nu behöver det inte bli lite jobbigt som på bilden kanske ;) Och med tiden när man vet att det går bra, så blir man mer och mer slarvig med städningen! ;)

Toalådor/kattsand:

Många allergiker reagerar på kattsanden om den är parfymerad eller dammar mycket. Därför kan det vara bra om någon som inte är allergisk sköter toabestyren samt att man väljer en kattsand som är naturlig och utan doft.

 

 

Luftrenare:

Investera i en luftrenare med HEPA-filter alt t ex.en Lightair (vi använder en sån själva, klicka på namnet).

 

 

 

 

 

Kattfria rum:

Något jag rekommenderar jag alla kattungeköpare från oss är att ha "kattfritt" i sovrummet i alla fall första tiden. Är man symtomfri efter ett halvår kan man tänka på om man vill, och prova sig fram. Men katten lär sig snabbt när det är kväll och alla går och lägger sig. Den brukar inte ha några problem med att sova själv.

 

Eftersom det är sambon i familjen som är allergisk, får katterna sova i barnens sovrum,  men vi har kattfritt i vårt. Även om man har kattfritt i sitt sovrum är det bra att byta sängkläder ofta ändå. När du har kvällsgosat med katten speciellt på kvällen kanske du tar med dig kattallerger till sovrummet ändå.

 

Produkter:

Efter att ha googlat och läst om allergi, så har jag hittat en produkt som säger sig minska ner allergenerna i pälsen. Huruvida detta stämmer eller inte, låter jag vara osagt men det kan vara värt att prova om inget annat fungerar. Petal Cleanse - Gel för allergiker heter det.

 

Vi på SE*Sessan´s önskar er stort lycka till med era nya familjemedlem!

 

Varma hälsningar

Marie SE*Sessan´s & resten av familjen