Att tänka på när du köper katt:

 

Tyvärr har huskattsaveln ökat markant senaste tiden även med den Sibiriska katten. En huskatt är precis lika mycket värd som fullvärdig familjemedlem i en familj som en rasren katt. Men önskar du köpa en huskatt (oregistrerad katt utan stamtavla), ta kontakt med närmaste katthem de har underbara kattungar och äldre katter som alla förtjänar ett livslångt hem.

 

Vi har minst ca 150 000 hemlösa katter i Sverige, de allra flesta av dessa är huskatter. Och med överfulla katthem och katter som inte får plats, fryser ihjäl, svälter ihjäl eller avlivas, behöver vi verkligen avla fram fler huskatter? Hjälp till att höja kattens status genom att minska antalet hemlösa katter! Om varje ägare kastrerar och id-märkt sin katt ser man till att inte öka på antalet hemlösa katter.

Läs mer här om fördelarna med kastrering.

 

* En raskatt medföljs alltid av en värdehandling och är registrerad i ett förbund så som FIFe (stamtavla) Tica (registreringsbevis) och du ska få med en värdehandling i form av stamtavla/registreringsbevis när du hämtar katten. Är katten utan detta papper är den oregistrerad och då räknas den som en huskatt oavsett dess ursprung och föräldrar!

 

* Ett  argument som ofta används är att man vill att "fler ska ha råd att köpa en raskatt". Att registrera en rasren kattunge kostar 300 kr och då ska även uppfödaren vara ansluten till en kattklubb kostar ca 350-400 kr/per år. Kattklubben ser till att enskilda medlemmar följer de regler och förordningar som finns kring uppfödning. Så det förklarar sannolikt inte varför kattungen säljs flera tusen kronor billigare utan stamtavla. Säljer man en rasren katt utan stamtavla gör man det för att tjäna pengar då man inte heller då följer de övriga rekommendationerna kring avel. En uppfödare som säljer oregistrerade kattungar, riskerar att bli avstängd.

 

* Kostnaderna att ha en seriös uppfödning där man gör många dyra hälsotester genom katternas liv, och framför allt  även efter avslutad avel. Där dyra avelsdjur köps in, drömmar går i krasch där man får kastrera flera avelsdjur. Där uppfödaren planerar och jobbar för att bredda rasen och jobba för framtiden kostar enormt mycket tid och pengar. Uppfödare som avlar skonsamt mot individerna tjänar inte pengar på sin uppfödning.

 

* Orsakerna till varför en kattunge säljs oregistrerad trots rasrena föräldrar. Kan vara att föräldrarna har avelsförbud pga. genetiska sjukdomar/defekter, något som i värsta fall kan ha drabba din kattunge hårt. Uppfödaren kan även vara avstängd från SVERAK.

 

* Försäkringsbolagen tillåter inte huskatter att livförsäkras till ett värde av mer än 1 500 kr. Så köper du en oregistrerad raskatt för 5 000 kr och kattungen råkar ut för sjukdom/olycka, får du ändå inte tillbaka pengarna trots försäkring. Du kan såklart fortfarande försäkra den för veterinärvård och medicin.

 

* När man väljer att blanda olika raser så får man in nya sjukdomar och problematik som rasen varit förskonad från. Förstör inte raser genom att gynna oseriösa uppfödare!

  

* Många individer av Sibirisk katt har lägre av proteinet Fel d1 än andra kattraser. Om du väljer att köpa en blandras med Sibirisk katt är risken stor att individen har samma egenskaper som en huskatt eller annan raskatt och därför inte är bättre ur allergisynpunkt. 

 

*  Har du inte råd att köpa en rasren katt med stamtavla så får du vänta tills du har råd!! Har du inte råd med inköpspriset har du heller inte råd att äga och ta hand om din katt i 15 år.

 

* Kattungen ska vara minst 12 veckor innan den får flytta från sin mamma och syskon, detta gäller enligt lag från 2008. För mer information klicka här.

 

Hittar du annonser där uppfödare vill sälja yngre kattungar, så ska dessa personer anmälas direkt till Länsstyrelsen, och köp inte din katt därifrån!! Verkar kattungen väldigt liten, försök att få bevis för när den är född, som foton eller annat. I den sk EXIF-data på en digital bild finns information om när den är tagen.

 

När du köper en huskatt ska den vara ID-märkt, veterinärbesiktad inom 7 dagar, grundvaccinerad två gånger, avmaskad. Då är det helt normalt om kostnaden för kattungen uppgår till några tusen även om uppfödaren inte har de kostnader för övriga hälsotester som görs på rasspecifika katter. Men köp den inte för att den sägs vara 25% Birma och 75% Maine coon det är ändå en huskatt. Och tänk också på att kattungen kanske har haft otur i det genetiska lotteriet och fått rasspecifika sjukdomar från både mamma och pappakatt!

 

 

 

 

 

 

Rasren katt, varför är en kattunge så dyr?

 

Det kostar som sagt enorma summor pengar att hålla en seriös uppfödning igång. Kostnaderna är många men som köpare kanske man inte tänker på att många uppfödare får låna in en dyr hane för jobbet, ofta kostar detta ett kattungepris. Eller så håller uppfödaren avelshanar själv, som under sin fertila period kan förstöra väggar, möbler och annat för tusentals kronor då de allra flesta hanar börjar att markera förr eller senare. För att undvika tjuvparningar måste även uppfödaren ha hanen separerad från honorna men det innebär inte att katten får leva ensam. Katter som användas i avel testas både inför parning och efter avslutad avel. Ansvarsfulla uppfödare tjänar därför inte pengar på sin avel utan det är ofta väldigt kostsamt ekonomiskt och tidskrävande. Det brukar vara första efter ganska många år som uppfödare som man inser vad mycket kunskap som behövs.  Målet för en seriös uppfödare är att bevara och bibehålla en ras så nära dess ursprung. Därför ska du bli misstänksam när katter säljs billigare än vanligt och ifrågasätta varför. Köp inte från någon som tar kull på kull på sina katter, det är också ett sätt att försöka tjäna pengar. Avelskatter eller inte så har alla djur enligt lagen rätt till att behandlas väl, skyddas mot sjukdomar och onödigt lidande.

 

Det finns även en annan sorts uppfödare som köper en fin raskatt och tycker att den är så fin och bra att den måste få lämna en kull innan den kastreras. Att en honkatt måste paras och få kull innan kastrering är tyvärr en långlivad myt som är svår att ta död på. Ingen honkatt mår bättre eller "måste" få en kull före kastrering. Denna sortens uppfödare vill helst ha gulliga kattungar och tänker inte på ansvaret som följer med avel. De har inte kunskap om linjer, sjukdomar och ofta inte heller kunskap kring genetik, lagar och förordningar. De förstår inte heller att de har ansvar gentemot köparen för dolda fel på såld kattunge i 3 år och att de måste följa konsumentköplagen. Och tyvärr kommer de inte heller kunna hjälpa till och stötta om något händer med katten, då de ofta i grunden är som vilken kattägare som helst.

 

Innan du bestämmer dig för vilken av alla dessa fantastiskt söta rasrena kattungar du önskar köpa, det är lätt att bli kär i många när man bombarderas av ljuvliga små varelser på alla annonssidor. Titta vad uppfödaren heter och OM den är medlem i SVERAK (som är det största kattförbundet i Sverige) kan du titta i FINDUS stamboken på kullarna uppfödaren har. Hur många kullar katterna får, hur länge honkatterna får vila mellan kullarna och hur många kattungar katterna får innan kastrering. Är du intresserad av en kattras som följer Hälsoprogrammet i Pawpeds kan man även titta där att det

  

Vid köp av rasren kattunge ska den medföljas av stamtavla samt vara:

* ID-märkt med ett chippnr. som finns på stamtavla och besiktningsintyg.

* Grundvaccinerad två gånger mot Feline panleucopenia (kattpest) och Felini calici virus (kattsnuva) och Feline herpes virus (kattherpes)

* Avmaskad alt. testad med "Kolla masken".

* Veterinärbesiktade inom 7 dagar innan leverans.

* Dolda fel försäkrad i 3 år (förväxlas ej med liv/veterinärvårdsförsäkring)

  

Kontrollera även hur det ser ut där kattungarna bor, har de blivit välsocialiserade, är de vana att bli hanterade. Hur ser ögon, öron och tänder ut? En frisk kattunge ska ha bra hull och ha glans i sin päls.

 

Bra information om detta ämne och mycket mer finns här.

 

Malin Sundqvist har skrivit en informativ text för dig som fortfarande funderar på detta ämne. "Varning för säljare av oäkta raskatt"

 

Lycka till med din nya familjemedlem!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright Marie Holmberg, SE*Sessan´s 2010-2017

Det är enligt svensk lag (1960:729) förbjudet att kopiera innehåll så som texter och bilder utan upphovsmannens tillstånd.