Rasen Sibirisk katt

På den här sidan tar jag upp följande ämnen:

Ursprung  -  Rasstandard  - Temperament  - Färg samt bedömning enligt FIFé

 

Den Sibiriska kattens ursprung: 

Rasen Sibirisk katt uppkom genom att raskatter som togs med av Ryska immigranter till Sibirien på 1700-talet, parade sig med Sibiriska vildkatter. Katterna var i första hand älskade husdjur men gjorde även nytta genom att hålla hemmen och ladugårdar fria från gnagare.

 

Bara de starkaste individerna med motståndskraft mot infektionssjukdomar, duktiga jägare och med tjock vattenavstötande päls, stora tassar som fungerade som snöskor klarade sig i det bistra klimatet. Den Sibiriska katten utvecklades till en stolt jägare, självständig katt, trogen sin familj. Tack vare att den är en naturlig ras som utvecklats under lång tid utan medveten avel är den Sibiriska katten en av de friskare kattraserna utan många rasrelaterade sjukdomar.

 

Den är en mycket intelligent katt, med mycket charm och lekfull personlighet som är mycket tillgiven sin familj. Många säger att det närmaste man kan komma en hund med en katt, är att välja den Sibiriska katten. Många individer har en förkärlek till vatten och lek i badkar, vattenfontän eller vattenkran är populärt. Vidare är den  mycket trogen sin familj och det är vanligt att när man bor med en Sibirisk katt så kommer den att diskret följa dig från rum till rum. Den är inte påstridig i sin kärlek men trivs bäst nära sin familj eller utvalda person, vissa individer är knäkatter andra föredrar att ligga nära. Men tryggt att säga är att med en Sibirisk katt i hemmet kommer du att ha katterna med dig i vardagen mer än du kanske är van vid från andra kattraser. I Ryssland är det vanligt att dessa katter uppträder som cirkuskatter så med tid och träning kan du lära din katt mycket nyttigt och roligt såsom "stanna", inkallning, apport, sitt mm.

 

Sedan 1980-talet har man avlat mer medvetet i Ryssland på den Sibiriska katten och den blev godkänd som ras under 1990-talet. De första fertila Sibiriska katterna kom till Sverige år 2000 och numera är rasen en av de kattraser som ökar snabbast i landet.

  

Rasstandard för Sibirisk katt:

Sibirisk katt är en stor muskulös katt. Katten är kompakt i kroppen och känns tyngre att lyfta än vad den ser ut att vara. Rasen beskrivs som mediumstor i storlek,  honorna väger mellan ca 3 kg-5 kg och hanar mellan ca 4-6,5 kg men det förekommer avvikelser åt båda håll det är viktigt att titta på BCS (body condition index klicka!) övervikt är vanlig. Riskerna med större katter är ökad risk för t ex. höftledsdysplasi (HD). Den Sibiriska katten växer långsamt är färdigutvecklad först vid 5 års ålder. Det betyder att en ungkatt på ett par år ofta har ett gängligt utseende, och kanske inte fullt utväxt päls. Pälskonditionen påverkas också mycket av fertilitet. Och man får ha tålamod det kommer mer massa, tyngd och päls med tiden :)

 

På bilden Sibirisk honkatt ca. 3 år, på väg att få full pälskondition men kragen saknas än.

Sibirisk katt, vit hona SE*Sessan´s uppfödning

 

Huvudet: massivt, något längre än brett mjuka och runda konturer. Bred panna, välvd profil, höga kinder, och något vikande haka. Det är viktigt att tänka på att rasen har nos, den ska inte se ut som en perser/exotic med nos.  

 

Ögon: ska vara stora och lätt ovala, något snedställda. De ska sitta brett isär. Alla färger är tillåtna. Enligt vissa förbund är grön ögonfärg att föredra. Runda ögon likt perser är felaktig ögonform.

 

Öronen: är medium i storlek, öppna i basen med rundade öronspetsar. De ska luta framåt och ha rejäl bredd mellan sig. Något som för de flesta Sibiriska katter tar tid. De ska vara rejält behårade med långa hår inuti örat. Lodjurstofsar är önskvärda.

 

Kroppen: ger ett kompakt intryck, den har en kraftig benstomme. Med kraftfull nacke, och bred bröstkorg. Benen är medium höga och formar en rektangel med kroppen. Tassarna är stora, runda och har ordentlig behåring mellan trampdynorna. Svansen är medellång.

 

Pälsen: är tät med tjock underull och vattenavstötande kraftiga täckhår som inte får ligga tätt mot kroppen. Överpälsen känns något hård vid beröring. Den Sibiriska katten har en semilång päls, pälsen är längre i kragen, på bröstet och pantalonger. Svansen ska vara välbehårad och ge ett "buskigt" utseende. Sommarpälsen är påtagligt kortare. Pälsen på de flesta Sibiriska katter är lättskött, den tovar sig inte ofta och det brukar räcka att kamma igenom pälsen då och då. När katten fäller kan man dock behöva gå igenom pälsen oftare än annars om inte för tovor så för att hjälpa din katt att slippa svälja all lös päls.

 

Bild nedan, Sibirisk katt hane 2,5 år, tydligt vattenavstötande päls.

 

 

Hur är det att leva med en Sibirisk katt

Den Sibiriska katten är en katt som är medel på aktivitetsskalan bland katter. Alla Sibiriska katter har såklart sin egen personlighet. Men den är ofta läraktig och det är inte ovanligt att Sibirien klarar att öppna dörrar, apportera leksaker, lära sig "sitt", "stanna", "vacker tass" och liknande, så är den med andra ord hundlikt till sitt sätt.  Att gå i koppel är en enkel match om den tränas för det. De flesta gillar höjder, så att investera i några klätterträd blir populära platser för din katt att leka och sova i.

 

Sibiriern är social, den trivs med sällskap och blir väldigt fäst vid sin familj. Om man måste lämna katten ensam mer än 6 timmar per dag rekommenderar jag att man har sällskap åt sin katt. Det behöver nödvändigtvis inte vara en annan katt. Många Sibiriska katter gillar vatten, och de dricker gärna ur vattenkranen och många leker gärna i eller i närheten av vatten. En Sibirisk katt har en mjuk ganska lågmäld stämma, och många har ett nästan "kvittrande" läte istället för att jama. Sibiriern behöver aktivering, utrymme, kel och lek för att trivas. Och en Sibirisk katt vars matte och husse kommer hem från jobbet och sätter sig i soffan får lätt en olycklig katt, som kan börja hitta på egna bus för att roa sig själv.

 

Alla Sibiriska katter har såklart sin egen personlighet. Den följer gärna sin familj från rum till rum, och deltar gärna i alla aktiviteter. Denna sociala kattras trivs med alla, och den är mycket tillgiven sin familj.

  

Färg: 

Rasen indelas i följande grupper (källa: Sällskapet Sibirisk katt)
1. Svart eller blå
2. Svart eller med vitt
3. Svartagouti (tid. brunaguoti) och blåagouti
4. Svartagouti och blåagouti med vitt
5. Röd, creme, svartsköldpadd, blåsköldpadd - både agouti och non-agouti
6. Röd, creme, svartsköldpadd, blåsköldpadd - både agouti och non-agouti med vitt
7. Samtliga silver
8. Samtliga silver med vitt
9. Vit

 

FIFe:s poängbedömning för Sibirisk katt (källa: Sällskapet Sibirisk katt)

 

Totalt

100

Huvud

Generell form, nos, haka

25

Öron

Storlek, form, placering

10

Ögon

Form och färg

10

Kropp

Form, storlek, ben, tassar

20

Svans

Längd och form

5

Päls

Kvalitet, textur, längd

25

Kondition

 
5

 

  

© Copyright Marie Holmberg, SE*Sessan´s 2010-2020

Det är enligt svensk lag (1960:729) förbjudet att kopiera innehåll så som texter och bilder utan upphovsmannens tillstånd.